Translate

vineri, 8 februarie 2013

Machu Picchu

     Perla civilizatiei incase

     Macchu Picchu "vechiul pisc" in dialectul incas, este una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Redescoperit in anul 1911 de catre arheologul american Hiram Bingham "orasul pierdut" a devenit in scurt timp tinta istoricilor, dar si a sute de mii de turisti care il viziteaza anual. Desi ocupa o suprafata aproape nesemnificativa, stravechea cetate a incasilor impresioneaza si astazi prin frumusetea si durabilitatea constructiei. Ruinele sale povestesc vizitatorilor legenda unei civilizatii disparute.

     Orasul secret

     Inediat dupa descoperirea orasului miniatural ce se intinde pe 5 km patrati, cercetatorii au cautat sa afle semnificatia sa. Au existat mai multe ipoteze. S-a crezut initial ca Machu Picchu era un templu destinat femeilor care urmau sa fie consacrate ca preotese sau ca sotii ale marilor nobili. Dar ulterior, aici s-au gasit si un numar egal de schelete de barbati. S-a ajuns astfel la concluzia ca Macchu Picchu fusese deopotriva un loc sacru dar si un refugiu pentru clasa aristocratilor si a preotilor. Se pare ca pe acest munte se desfasurau periodic cutremure sacre, inaccesibile oamenilor de rand. Pozitia ascunsa, altitudinea (peste 2000 de metri) si vegetatia bogata ai contribuit din plin la caracterul enigmatic al fortaretei, care pitea adaposti o populatie intre 500 si 1000 de oameni.

     Minune arhitectonica

     Situat la 600 de metri deasupra raului Urubamba, din Peru, Machu Picchu era inconjurat de terase agricole irigate de izvoare naturale. In ciuda dimensiunilor sale reduse, orasil cuprindea palatele, temple, 150 de vile, numeroase monumente dedicate zeitatilor incase, bazine de acumulare a apei si hambare, care s-au pastrat intr-o stare excelenta pana in ziua de azi. Acest lucru se datoreazaarhitecturii sale solide. Cea mai mare parte a asezarii este sapata in munte iar "caramizile" de peste 50 de tone au fost unite cu mare precizie intr-un ansamblu perfect, ceea ce i-a facut pe unii istorici sa il compare cu palatul-labirint al regelui cretan Minos din Knossos. Sistemul intortocheat al fortificatiilor se poate observa in totalitate doar din avion si intareste ineea de oras secret, de refugiu din calea inor posibili invadatori. In vremurile sale de glorie, complexul era impartit in trei zone: zona sacra, zona preotilor si a nobilimii si zona populara. Zona sacra era dominaa de Templul Culorilor, Intihuantana sau catedrala solar si Camera cu trei ferestre, toate dedicate lui Inti, zeul suprem al incasilor. In zona nobilimii se afla casele care stateau nobilii, care semanau mai degraba cu niste palate. In partea populara locuiau servitorii. Tot aici se afla si Mausoleul monumental, o statiuie cioplita in piatram folosita pentru ritualuri si sacrificii.

     Dat uitarii...

     Se pare ca orasul a fost construit in vremea imparatului incas Pachacuti, in jurul anului 1450. incununand cateva secole de cuceriri in urma carora Fiii Soarelui (Inca) au ajuns sa domine nordul si vestul Americii de Sud. Ei au reusit sa se impuna celorlalte triburi din
zona, nu prin cultura ci printr-o rigurozitate organizatorica si sociala. Aceste se reflecta in planul cetatii de la Machu Picchu, in sistemele de irigatii si in drumurile pavate, la o civilizatie care, culmea, nu cunostea roata. 
     Apogeul imperiului incas a fost atins in 1490, cand includea intre granitile sale: Columbia, Chile, Ecuador, Peru, Bolivia si o mare parte din Argentina. Perioada de glorie nu a durat insa mult, din cauza conchistadorilor care in 1532, cob conducerea lui Francisco Pizarro, au spulberat civilizatia incasa, cucerind si capitala Cuzco. Ultimele lupte s-au purtat in padurile dese de la Vilcambamba, in 1572. In urma acestora, ultimul imparat incas, Trupac Amaru, a fost prins si executat, iar Machu Picchu, abandonat de catre locuitorii sai, iar apoi dat uitarii pentru patru secole.

     Stiati ca...? 

    Incasii aveau o retea de drumuri pavate de peste 16000 de km? In plus, din 7 in 7 km existau indicatoare, iar din 20 in 20 de km erau amenajate locuri de odihna?
    
     Machu Picchu avea si o mare importanta economica, pentru ca alimenta capitala imperiului (Cuzco) cu pene de pasari si fructe?

     Din 1983 Machu Picchu a fost declarata zona sub protectia UNESCO, in scopul prevenirii distrugerii ei de catre cei aproape 800000 de turisti care vin aici anual?

     Numele de Machu Picchu nu este cel original, acesta ramanand inca necunoscut pana in prezent. Orasul a fost numit asfel in secolul XX, dupa redescoperirea lui.

miercuri, 6 februarie 2013

Pestera Eisriesenwelt


     Pestera reprezinta o atractie pentru publicul de astazi mai mult decat oricand: sunt sase ideale pentru a vedea Pamantul pe dinauntru, pentru a intra in locuintele oamenilor de la inceputul istoriei. Adevaratele momente ale naturii, pline de caverne intunecoase si stalagmite stralucitoare, multe dintre pesterile spectaculoase au disparut din cauza eroziunii stancilor, a cutremurelor dar mai ales din cauza omului. Dar cele care au supravietuit incanta de fiecare data privirile speologilor si ale turistilor. Eisriesenwelt este una dintre cele mai cunoscute pesteri de pe glob. Fiind cea mai mare pestera cu gheata din lume (masoara peste 42 km lungime in interiorul muntelui), Lumea Ghetarului Urias, cum se traduce denumirea germana, reprezinta o adevarata fascinatie pentru speologi, dar si pentru miile de vizitatori.


        Descoperirea pesterii

       Pestera a fost descoperita in 1879 de catre Anton Posselt, un cercetator din Salzburg, desi atunci nu s-au explorat decat primii 200 de metrii. Pestera era cunoscuta localnicilor, dar acestia se fereau sa o viziteze pentru ca se credea ca acolo este intrarea catre Iad. Un an mai tarziu, Anton Posselt publica un articol despre aceasta pestera intr-o revista dar va trece ceva vreme pana un alt cercetator sa-i calce "pragul".

       Aspect si pozitie geografica

        Situata in Austria, in apropierea Salzburg-ului pestera Eisriesenwelt acopera o suprafata de 55.560 km patrati. Inauntrul ei gasim gheata cat sa multumeasca pe toata lumea: 30.000 m patrati. Stratul de gheata atinge in unele locuri grosimi de 20 m. salile impunatoarese desfasoara in interiorul masivului Tennen, iar zidul de gheata de 30 de metrii inaltime de la intrare impresioneaza pe toata lumea. Datorita topirii ghetii din timpul verii, iarna se formeaza numeroase coloane de gheata (stalactite si stalagmite) cu denumiri ciudate - "Uriasii de gheata" , "orga de gheata" , "capela de gheata" , sau "usa de gheata" - lunga de 1775 m. "Uriasii de gheata" s-au creat in urma infiltrarii apei in grotele de calcar acum peste 2 milioane de ani in urma. Astazi, pe pereti, apa se scurge usor dand o culoare superba stancilor de gheata. Totul pare un peisaj mirific dintr-o poveste de Walt Disney.

    Explozia turismului in zona

   Pestera eschisa vizitatorilor din 29 aprilie pana in data de 26 octombrie a fiecarui an. Desi inauntru e o temperatura foarte joasa, anual peste 200.000 de oameni patrund in teritoriul gigantilor, fiind astfel a doa pestera din lume dupa numarul de vizitatori. A fost amenajata pentru turism de la inceputul anilor 1900, traseul actual fiind lung de peste 800 m. Acesta reprezinta doar o cincime din traseul complet, dar cei care se ocupa de intretinerea pesterii au hotarat ca numarul mare al turistilor ar produce pagube pesterii. Parcurgerea lui dureaza aproximativ doua ore. Pentru cei care nu se inteleg atat de bine cu intunericul s-ar putea sa existe cateva probleme: pestera nu e luminata electric pentru ca lumina sa nu deterioreze peretii de gheata. De altfel, nici fotografierea nu e permisa in interior.

   Stiati ca...?

  • Numele de Eisriesenwelt nu a fost dat de cel care a descoperit pestera ci mult mai tarziu, de catre exploratorul Alexander von Mork, un reputat speolog ce a condus doua expeditii in interiorul pesterii (1912, 1913)?
  • In interiorul pesterii exista si o sala care poarta numele "Catedrala lui von Mork" unde se afla si urma care contine cenusa speologului mort in Primul Razboi Mondial?

Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord



     Regatul Unit, odinioara cea mai importanta putere economica si militara a lumii ramane si astazi o forta pe harta politica mondiala. Punte de legatura intre Europa si continentul american, este considerata a fi un babilon al zilelor noastre intrucat aici convietuiesc reprezentanti ai tuturor etniilor si religiilorlumii precum si din majoritatea popoarelor de pe glob: de la arabi, la mexicani, de la chinezi la africani. Acest amestec de civilizatii si culturi, precum si locurile de neuitat pe care numai aceasta tara ni le poate oferi sunt motive suficiente pentru a fi tinta a peste 15 milioane de turisti anual.


        Regatul britanic si frumusetile lui

         Desi multi confunda Regatul Unit cu Anglia, aceasta din urma este doar una din cele patru tari componente ale Regatului. Anglia, Scotia si Tara Galilor formeaza Marea Britanie, la care s-a adaugat in anul 1800 si Irlanda de Nord. Numeroase alte insule, aproximativ 1000, raspandite in marile inconjuratoare, apartin tot Regatului Unit. Marea Britanie este inconjurata in intregime de apa, avand tarmuri deschise la Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Canalul Manecii si Marea Irlandei. Este legata de batranul continent, respectiv de Franta, prin Tunelul Canalului Manecii. Irlanda de Nord beneficiaza si de o granita terestra cu Republica Irlanda. 

       Relieful acestei tari este deosebit, oferindu-ne coline joase, despartite de dealuri si munti ce abia depasesc 1000 m. Cel mai inalt varf din Regat este Ben Newisdin Scotia cu o altitudine de 1343m. Apele Tamisei si ale altor rauri scalda aceste tinuturi. Cursul Tamisei trece si prin Londra, Capitala Regatului. Emlema acestui oras este Turnul cu ceas cunoscut si sub numele de Big Ben sau St Stephen's Tower, al carui clopot de 13 tone anunta londonezilor in fiecare zi ora exacta.
        Turnul inalt de 97,5 m, se afla in partea de nord a cladirii Parlamentului, cunoscut si ca Palatul Westminster, o alta atractie turistica. De altfel intreg Regatul este presarat de palate si castele ce te transpun intr-o alta epoca. Dintre cele mai faimoase se numara  palatul Buckingham din Londra, resedinta oficiala a reginei, renumit prin spectacolul oferit zilnic turistilor de schimbarea garzilor. Londonezii se mandresc cu Turnul si Tower Bridge. Turnul, cea mai veche constructie a Londrei, adaposteste colectia de bijuterii regale, aici aflandu-se si cel mai mare diamant din lume. :a fel de renumit este si Tower Bridge cu al sau pod mobil. Londra ne ofera si cea mai mare catedrala in stil gotic din Europa: catedrala Winchester, locul de incoronare al regilor normanzi precum si doua dintre cele mai vechi si celebre universitati ale lumii: Oxford si Cambridge. In afara Londrei, cel mai vizitat si vestit loc este Stonehenge,cel mai impresionant monument preistoric din nord vestul Europei.

   Zece motive pentru a vizita Regatul Unit

  • Stonehenge-Wiltshire
  • Big Ben- Londra
  • Palatul Buckingham- Londra
  • Tower Bridge- Londra
  • Observatorul Greenwich (pe unde trece meridianul zero)
  • National Gallery- Londra (adaposteste 4500 de tablouri)
  • Catedrala York (cea mai mare din tara)
  • Catedrala winchester
  • Castelul Arundel-Westsussex
  • Un scotian in kilt